VELIKI PETAK

Isusova smrt

Danas je dan kada je Isus umro. Ne negdje na krevetu i u tišini sobe okružen svojim najbližima. Ne utješen i pomognut u svojim zadnjim trenutcima. Njegova je smrt bila strašna i okrutna. Božji Sin i naš Spasitelj podnio je bolnu i sramotnu smrt.

Smrt je naš najveći i posljednji protivnik. S njom se svatko mora jednoga dana susresti. Možemo ne misliti na nju, bježati od nje, praviti se kao da je nema, zatvarati oči pred njom, ali ona nam neumitno prilazi, ništa je ne može zaustaviti i svakome će jednoga dana pokucati na njegova vrata života.Smrt je zadnji ali nasreću ne i nepobjedivi naš takmac i suparnik. Nakon Isusove smrti sve se primijenilo. Tako zajedno sa sv. Pavlom možemo hrabro i u vjeri reći: „Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj?“

Križ

Danas je Isus primio križ. Podigao ga je na svoja ramena i krenuo ulicama Jeruzalema noseći ga do svoga stratišta. Krenuo je prema Kalvariji. Kad hodočastimo u Sv. zemlju, onda je neizostavna pobožnost Križnoga puta ulicama kojima je i Isus nekoć prolazio noseći svoj križ. To je pobožnost Križnoga puta označila u četrnaest postaja. I danas je tu prava gužva i metež. Trguje se i prodaje, galami i nadvikuje. Unatoč tomu i usprkos, vjernici nastoje sabrano i odano nositi naizmjence veliki drveni križ i od postaje do postaje prolaziti i proživljavati ono što je naš Gospodin proživio kad se dogodio prvi stvarni Križni put, a ne samo neka pobožnost ma kako ona bila vjerna i ganutljiva.

Danas čitamo muku kako ju je zapisao očevidac, onaj koji je pratio Isusa i bio nazočan od početka pa do kraja muke, ljubljeni učenik Ivan.

Uzeše dakle Isusa. I noseći križ, iziđe on na mjesto zvano Lubanjsko, hebrejski Golgota.

Gospodine, sve je već odlučeno. No ostaje još uspon do Golgote. Neće biti nimalo lagan kao što je to nama danas kad prolazimo tim ulicama u obavljamo pobožnost Križnoga puta. Uzeo se svoj križ i krenuo. Gospodine, opiremo se križu i ne prihvaćamo ga lako. Nekima je strahovito težak da od njegove težine ne vide smisla takvom životu i nikako se ne mogu s njim pomiriti. Katkad se potpuno okrenu od Tebe i otuđe. Križ im je raskorak i odvodi ih od Tebe. Tako se stvara provalija između njih i Tebe. Križ nam je uvijek izazov i postavlja nam mnoštvo pitanja. Zašto patnja? Zašto nevolja? Zašto bolest, stradanje, neuspjeh… Toliko ima tih „Zašto“, Gospodine, da se prestrašim, jer im ne vidim kraja i ne nalazim odgovora. Gospodine, molim te za više svjetla u mojoj tami, više snage u mojoj malaksalosti, više spremnosti u prihvaćanju križa.

Ondje ga razapeše, a s njim i drugu dvojicu, s jedne i s druge strane, a Isusa u sredini.

Raspeće

Danas je Isus razapet na križu. Danas je trpio više nego ikada. Uprimo svoj pogled prema Raspetome, Prikovanome na drvu križu. Nije li nam rekao da će nas sve privući k Sebi kada bude uzdignut na križu? U razapinjanju gledamo sve zlo i grijeh koji su doveli Isusa na križ. Tu gledamo također i Njegovu beskrajnu ljubav u kojoj je sve prihvatio i bio raspet.

Komentari :
Close
Podrzite nas
Svojim lajkom sirite ljubav i dobrotu. Hvala vam