TKO OČEKUJE LJUBAV I MILOSRĐE TAJ VEĆ POČINJE ŽIVJETI LJUBAV I MILOSRĐE

Kao što je krv životni sok biološkog života, tako je ljubav životni sok vječnog života čovjeka. Također, naša dobra djela nisu neka fizička akumulacija većeg posjeda, nego mi s njima više postajemo slični Bogu. Dobrota diše dobrim djelima i ljubavlju. Čovjek ispunjen ljubavlju i dobrim djelima neprestano je otvoren angažmanu i djelovanju. Uvijek se još više može ljubiti i još više učiniti dobrih dijela. Čovjek prožet ljubavlju (uljem vječnog života) nikada ne ostaje u nekoj ‘naravi’.

On je u trajnom ‘pokretu’, u trajnom rastu. Da li se budućnost može očekivati kao udijeljena milost? Potrebno je da u čovjeku bude nešto ‘prepoznatljivo’, nešto što je otvoreno primiti milost, dar Božji. Ako bi netko živio cijeli život bez ljubavi i blagosti pitanje je hoće li biti prepoznat od Boga ili će sam odlutati od njega? Takav se postavlja svojim životom kao da mu Bog nije ni potreban. Tko očekuje ljubav i milosrđe taj već počinje živjeti ljubav i milosrđe.

To je nešto uzajamno. Ono u što se živo vjeruje to se nastoji živo i živjeti, a ne samo očekivati od drugoga. Istina je da mi svojim djelima ne možemo ‘zaraditi’ Boga, ali se možemo disponirati da nas On obdari, možemo se disponirati da ne bude u nama smetnje za njegov dar.

Stvarno je sve naše djelovanje otklanjanje smetnja da budemo ljubljeni i od Vječnosti prepoznati i prihvaćeni. Moglo bi se reći da djela ne spašavaju nego ljubav, ali nema ljubavi bez ‘dobrih dijela’. Vjera i ljubav spašavaju, ali oni nikad nisu sami.

Komentari :
Close
Podrzite nas
Svojim lajkom sirite ljubav i dobrotu. Hvala vam