SVETI NIKOLA BISKUP

Prije nekih 1700 godina, točnije oko 260. godine Nikola se rodio u gradu Patari,
pokrajina Licija (današnja Turska) od bogatih roditelja, kako pišu pisci u
njegovom životopisu. Nikolin stric bio je biskup u Miri (također u Liciji). Kako su Nikolini roditelji umrli od kuge, Nikola ode k svom stricu. Postaje svećenik cijenjen i popularan zbog svojih kreposti. Bio je vrlo skroman i u strahu, da ga ne bi izabrali za biskupa, otišao je par godina u Palestinu. Po povratku iz Palestine dogodi se da umre biskup koji je naslijedio njegova strica i Nikola bi, voljom naroda, izabran za biskupa. Hagiografi (oni koji pišu živote svetaca) o njemu govore da je bio vrlo pobožan i da je sve radio kako bi pomogao narodu koji mu je povjeren. Sv. Nikola je živio u teškim vremenima, kada je tim dijelom svijeta upravljao Dioklecijan, poznat kao veliki progonitelj kršćana. I sam svetac je jedno vrijeme proveo u zatvoru. Ne smije se zaboraviti da je živio i u sretnim vremenima za kršćanstvo kad je car Konstantin dao slobodu kršćanima. Nedugo poslije toga u Niceji se 325. godine na carev poziv održavao ekumenski koncil koji je osudio arijanizam i ostavio nam nicejsko vjerovanje. Na koncilu je sudjelovao i biskup Nikola iz Mire. Umro je 6. prosinca u Miri oko godine 340. Negdje se može naći i podatak da je umro ranije.
Sveti Nikola je bio za života cijenjen kao čudotvorac. U raznim životopisima se
navode djela koja je učinio i po kojima je postao slavan. Vjerojatno ima i nekih
legendi koje su dodane, ali njegovo štovanje pokazuje da je bio svet čovjek,
čovjek duboke vjere, koji je bio u stanju sve napraviti za dobro svojih vjernika.
Prema jednom francuskom piscu sveti Nikola je uskrsnuo jednog dječaka koji je
bio ubijen i zbog toga ga se štuje kao zaštitnika djece. Prema jednoj legendi Nikola je izmolio od zapovjednika brodova, koji su vozili žitarice iz Egipta u Kosntantinopol, a zbog lošeg vremena su bili  prisiljeni pristati u luku Andriake koja je bila u blizini Mire, da mu ustupe dio žita, kako bi se spasili njegovi mještani od gladi. Ovi su to odbijali, jer su morali donijeti naručeni teret na odredište, no nakon dosta truda Nikola uspije obećavši im da, kada dođu u Konstantinopol neće imati manje robe nego što je naručeno, a isto tako da će imati mirno more za normalnu plovidbu. I, kako pišu životopisci, dogodilo se čudo.
Kod istovara u Konstantinopolu nije bila ništa manja količina žitarica, od onog što je bilo naručeno, a brodovi pri plovidbi nisu imali nikakvih problema. Nikola je pak uspio pomoći ne samo stanovnicima Mire nego i šire. Od tada pomorci posebno štuju svetog Nikolu i on je zbog tog čina postao zaštitnik pomoraca i putnika. Kad je jedan carski službenik ostao bez službe, a imao je tri kćeri za udaju, nemajući dovoljno sredstava da ih spremi za udaju, kanio ih je pripustiti nemoralnom životu da bi zaradile novac. Čuvši to biskup Nikola, jedne večeri  ostavi na prozoru njihove kuće vrećicu zlatnika. Bilo je dovoljno za udaju jedne kćeri, a ujedno upozorenje ocu djevojaka
da treba imati vjeru i strpljenje, a ne prihvatiti nemoralan život kao rješenje. Ista stvar se dogodila i s drugom kćeri. Sljedeći dan je kroz prozor ubačena još jedna vrećica sa zlatnicima. Treću večer otac djevojaka je odlučio doznati tko je taj tko donosi zlatnike za njegove kćeri. Dočekao je biskupa Nikolu. Biskup je tražio da to nikom ne govori, no on je ipak rekao istinu ljudima i tako je Nikola postao još više ljubljen u puku.
Stavljanje čizama i cipela na prozor, koje je vezano uz svetkovinu svetog Nikole da bi roditelji djeci dali poklone, vezano je uz ovaj čin svetog Nikole, a kasnije se to proširilo i na Božić. Umjesto na prozor darovi se stavljaju pod bor – božićno drvce.

Ovo su samo neka od čudesa koja mu se pripisuju. Netko će reći da su to legende, no i one su pokazatelj štovanje i ljubavi prema ovom svecu. O njegovu štovanju govori i podatak da već u VI. stoljeću, samo u Konstantipolu nalazimo oko 30 crkava sagrađeno u čast svetog Nikole.

Nakon njegove smrti, Nikola je pokopan u crkvi u Mirni. No, njegovo tijelo se danas nalazi u katedrali u Bari-u (Italija): Sveti Nikola je zaštitnik tog grada, a popularnost mu je velika u cijeloj Italiji u kojoj mu je posvećeno preko 270 crkava. Slično je u Španjlskoj i u ostalim europskim zemljama. Često je njegovo ime i u našim krajevima, a velik broj župa je izabralo svetog Nikolu kao zaštitnika.

Komentari :
Close
Podrzite nas
Svojim lajkom sirite ljubav i dobrotu. Hvala vam