PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Prva nedjelja došašća ne označava samo početak duhovne pripreme za Božić već i početak nove crkvene godine. Svake godine na početku došašća, Evanđelje nam govori da bdijemo jer ne znamo kad će Gospodin doći. Novu crkvenu godinu uvijek započinjemo podsjećanjem na ono što se tek treba dogoditi i što željno iščekujemo – Kristov drugi dolazak. U kontekstu Božića ta poruka dobiva na važnosti jer nam govori da je Božić tek početak Kristova spasiteljskog djelovanja u svijetu. U našoj vjeri sve su stavke međusobno povezane i nijednu ne možemo pravilno shvatiti bez konteksta cjeline. Ova čitanja obuhvaćaju tu cjelinu i pomažu nam bolje shvatiti smisao Božića.

Ovo je prilika za novi početak. Božja riječ nas poziva „da se oda sna prenemo“. Danas nam te riječi s posebnim prizvukom odjekuju u srcu. Sama crkvena godina sa svojim razdobljima nam neprestano osvješćuje tko smo, u koga vjerujemo i kamo idemo. Sve su to pozivi na buđenje i više nema izlika za spavanje. U svijetu u kojem živimo najlakše je biti mlak i mnogi to jesu. Mi koji smo povjerovali u Isusa Krista, moramo se opredijeliti na čijoj ćemo strani biti. Hoćemo li odložiti djela tame i zaogrnuti se oružjem svjetlosti? To neka svatko odgovori svojim životom i djelima. Danas nam se nudi izvanredna prilika za odgovor, no nemojmo zaboraviti da će sutra biti novi dan i da se neće sve prilike tako jasno pokazati kao ova. Upravo zato moramo biti budni – da ne propustimo nijednu.

Naravno, svi smo mi grešni pa ponekad propustimo priliku da se opredijelimo za dobro.  Griješimo ne samo propustom, već i riječima i djelima. No znamo da nam milosrdni Bog oprašta sve grijehe ako se iskreno pokajemo.

Komentari :
Close
Podrzite nas
Svojim lajkom sirite ljubav i dobrotu. Hvala vam