Nema uzaludne molitve

Nema uzaludne molitve

Bila jednom jedna dugačka faza, ovako nekako je išla: devetnice, trodnevnice, molitvice, krunice, hodočašća, zavjeti, post… I ništa. A navodno ima nekih kojima to pali. Ja čitala o njima, o svjedočanstima i mislim se- mora da sv. Josip nije nadležan za to, ali Rita bi mogla riješiti. Tako devetnica teče, ja sretna, sretan Bog, još malo do uslišanja! I ništa. Razmišljala sam o pisanju devetnica za neuslišanja kad mi tako dobro idu. Bože moj, možda ih nitko neće moliti, pa ni ovo možda nitko ne pročita, ali dobro je raditi ono što ti ide. Ipak sam se predomislila. Zasad (šala).

Kako je Bog pomalo (skroz) svojeglav (Bogu hvala), On je po neprestano ponavljao: ne moli za darove, moli za Darivatelja. I dobar je, potaknuo me na razmišljanje. Teško je ovo. Strašno.

Kako treba moliti? Kaže Isus: Molite i dat će vam se. Sveti Jakov nadodaje: Ne primate jer rđavo ištete, da u pohotama svojim potratite.

I tako, zbog činjenice da rđavo ištem, odlučujem ništa ne iskati. Ništa! To je već sada druga faza. Pa neka bude kako On hoće. Išlo je to, nije loše, ali stvorio se osjećaj ropstva, lanac oko noge, težina, tuga. Pa nisam ni kao dijete govorila mami da mi kupi sladoled koji ona hoce, nego: Donesi mi Macho. Mrtva-hladna. Taj želim. Osjećam da Bog želi to maknuti, nisam na dobrom putu.

On nije odustajao, govorio je da molim dalje, nalazio je načine kako me držati kraj sebe. Poslušala sam, molila sam dalje. Molim kombinaciju prošlih faza- Ti znas što ja želim, ali ako ne želiš i Ti, pravit cemo se ko da se nismo čuli. Da pokaže da su molitve stigle na adresu, poslao je mir, ugodu, radost… Shvatim- to je to. Sad samo otkriti što je Njegova volja. A kako? Pa logičnim slijedom. Molim i dalje, molim ustrajno, molim sve jače, molim sve češće, molim neprestano. Evo sada molim, jer mislim na Njega, osjećam mir, znam da je tu sa mnom.

Pomalo shvaćam što je pjesnik nad pjesnicima (Isus) htio reći. Nije rekao: zamolite i dat ce vam se. Rekao je: Molite (ali nije završio rečenicu) dok se vaše molitve ne usklade s voljom Božjom i dat će vam se.

Uistinu, svaka druga molitva je rđava, nečista, Bogu mrska. On nas poziva da neprestano molimo, da se molitvama preobražavamo i postajemo sličniji našemu Spasitelju Isusu. Vidimo da nema uzaludne molitve, svaka je korak više. Budimo ustrajni i strpljivi, On sve vodi.

U ovoj pripravi za blagdan Presvetog srca Isusovog, osobito molimo za novo srce, jer tu molitvu Otac rado uslišava.

Isuse blaga i ponizna srca, učini srca naša po srcu svome.

Komentari :
Close
Podrzite nas
Svojim lajkom sirite ljubav i dobrotu. Hvala vam