Hvaljen Isus i Marija!

praising

Hvaljen Isus i Marija!

Stari katolički pozdrav.

Tim pozdravom čovjek pozdravlja drugoga čovjeka i pozdravlja Boga u čovjeku. Taj pozdrav ujedno je i ispovjest vjere da je Bog sa nama. On je pohvala Boga. Prvi kršćani su se pozdravljali usklikom “ Marana tha”, što znači “Dođi, Gospodine Isuse” ili “ Gospodin dolazi”, “ Gospodin je blizu”. Mi danas ispovjedamo vjeru da je Isus sa nama. Na vatikanskom radiju čujemo pozdrav “Laudetur Iesus Christus”, “Hvaljen budi Isus Krist”.

Od najranijih vremena kod nas se taj pozdrav prevodi i glasi “Hvaljen Isus”. Kako je cjelokupna povjest našega kraja prožeta pobožnošću prema Isusovoj Majci Mariji, u našim krajevima taj pozdrav glasi “Hvaljen Isus i Marija”. Međusobno pozdravljanje nije samo običaj, već više potreba.Jedna stara poslovica govori da je neoprostiv grijeh proći mimo čovjeka ravnodušno. Pozdravom čovjeku dajemo do znanja da smo ga uočili, da za nas postoji. Pa kad mu poželimo dobro jutro ili dobar dan, čovjek osjeti da ima prijatelja koji mu želi dobro, s kojim može računati, na njega se osloniti. To je tako ljudski. Kada nekoga pozdravimo pozdravom: “Hvaljen Isus i Marija”, onda čovjeku prizivamo u svijest da on nije samo puki čovjek, već da je on Božji.A to čovjek krštenjem postaje. Tijelo je njegovo, kako nas uči sv. Pavao, hram Duha Svetoga. To je posveta čovjeka i izvor njegova dostojanstva. Kao kod Isusovog, tako je i na našem krštenju Bog progovorio i rekao: “Raduj se, (od Boga) zamilovana (milje Božje)!” Pozdravljajući jedne druge usklikom “ Hvaljen Isus i Marija!” ispovjedamo vjeru da je s nama Bog i da nas jako voli. Ispovjedamo i spremnost da i mi volimo Njega blagoslivljajući Njegovo sveto Ime i da smo spremni poštovati ga i služiti mu u braći koju pozdravljamo.

I još nešto jako važno. Tim pozdravom podsjećamo se i potičemo da se na Isusov način zauzmemo jedni za druge, da Isusu pomognemo u spašavanju braće od zla, a s druge strane da na Marijin način slušamo Isusa, Njezinim srcem razmišljamo o Njegovoj riječi te da Njegovu riječ tako provodimo u djelo da ljudi koji s nama žive i rade mogu osjetiti da ih Bog voli i da im je prjatelj te radosna srca mogu uskiknuti:“Hvaljen Isus i Marija!”

Komentari :
Close
Podrzite nas
Svojim lajkom sirite ljubav i dobrotu. Hvala vam