BOGOJAVLJENJE – SVETA TRI KRALJA

Bog je na strani svih poštenih tražitelja istine. To nam pokazuje primjer mudraca s Istoka, koji su vođeni zvijezdom našli put do djeteta Isusa.

Ti muževi iz daleke zemlje o kojima čitamo u Svetom pismu istraživali su zvijezde i pogledom tražili još nepoznatog Boga. Mora da su bili “mudri” ljudi. Mudrost je više od znanja. Mudrost uči gledati stvari u pravom svjetlu i spoznati red svijeta. Mudrost je sposobna prihvatiti Stvoritelja, Gospodina Boga  koji je iza svega stvorenoga.

Predočimo li stajalište mnogih današnjih znanstvenika, možda bismo mogli kazati  i za učenjake iz one daleke zemlje: “Mi  znamo odgovor na sve. Mi smo elita. Zašto mariti za druge?” Oni su se samozadovoljno mogli vratiti natrag i ne  zapazeći zvijezdu na nebu. Kako se lako događa da se ljudi precijene i u ponosnoj samodopadnosti svaku daljnju “pouku” ili spoznaju izvana odbace prema motu: “Mi već znamo dosta. Sve smo mi pogledali. Nema ništa što bi našem znanju moglo biti skriveno.” Nije li to bio duhovni stav jedne zacijelo “prosvijećene” znanosti u stoljećima napredne vjere, gdje je čovjek iznenada pomislio da bi sve bilo u njegovoj moći i da on više ne treba nikakvog stvoritelja i da se može živjeti na ljudski način? Katastrofalna iskustva osobito dvadesetog stoljeća bolje su nas poučila: gdje čovjek samog sebe precjenjuje i stavlja na mjesto Boga, tu nema stvarnog poboljšanja njegova života, nego ugrožavanje njega samoga i rušenje, a kao primjer dokazuju nam ratovi i zagađenost  okoliša.

Mudraci s Istoka koje častimo kao “Sveta tri kralja”, nisu bili zadovoljni s postignutim. Pogled su usmjeravali prema višem: prema nečemu što nije od samoga čovjeka i što čovjek ne može uspostaviti, na čemu čovjek ne zahvaljuje samom sebi, nego je u konačnosti to njemu darovano “odozgor”. Tako su bili otvoreni i spremni za milost Božju. Duh Sveti obasjao je njihova srca i vodio ih, tako da su u nebeskom događaju mogli imati pravo tumačenje i konačno nakon puno muke i opasnosti naći dijete Isusa,. U njemu su prepoznali Spasitelja svijeta, Kralja svemira. Poklonili su mu se i darovali mu darove: zlato, tamjan i smirnu.

Svetkovina “Bogojavljenja” za nas je utjeha i veliko obećanje za sve one koji Boga cijelim srcem traže. Možda su oni još daleko od istine Božje: Bog sam će jednoga dana dovesti  k sebi  ljude koji ga traže, ako se trude slijediti njegovu “zvijezdu”. Ta zvijezda za svakoga čovjeka je njegova savjest, koju mu je Bog utisnuo. Savjest nam pokazuje dobro koje treba činiti i poziva nas da odbacimo zlo. Tko tu zvijezdu svoga života slijedi i trudi se oko života ljubavi, sve više dolazi Bogu. Iako on možda još nije upoznao Boga i još nije našao Otkupitelja, Bog je već prisutan na skriven način u srcu čovjeka koji traži istinu i navodi ga na pravi cilj njegova života.

Želimo zahvaliti Bogu da smo čuli radosnu vijest o utjelovljenju i o otkupljenju po Sinu Božjem, Isusu Kristu. Njemu se klanjamo poput pastira i mudraca s Istoka. Njega, Kralja svemira molimo za mir: u srcima, u obiteljima, u cijelome svijetu.

Neka k sebi dovede i one ljude koji su još daleko i koji su potrebni Njegova milosrđa. Bog ne želi da bilo tko propadne; Njegova ljubav ne isključuje nikoga. U najdubljoj tami daje da zasvijetli Njegova zvijezda, koju se isplati slijediti dok konačno ne zasja u punom sjaju kao spasenje. Amen.sveta-tri-kralja-bogojavljenje

Komentari :
Close
Podrzite nas
Svojim lajkom sirite ljubav i dobrotu. Hvala vam