BOGOJAVLJENJE – SVETA TRI KRALJA

Mi smo u Srcu Novorođenog Spasitelja koji kao malo dijete leži u jaslicama i sve nas zove k sebi. Okupljamo se danas da proslavimo Boga koji se objavio. Boga koji nam je pokazao tko je On, predstavio se. BOGOJAVLJENJE znači: sâm Bog se javio u tijeku svjetske povijesti, pojavio se u našem svijetu.

Naš Bog nije neki mračni idol koji podmuklo sjedi u mutnim, tminom okovanim dubinama; nije kumir koji demonski zavodi ljude svojim lažima, nije mrtvi kip bez života i snage. Naš Bog je Bog koji se objavio; rekao nam je svoje ime, otkrio nam svoju bit. Bog nam je otvorio svoje srce i objavio nam tajnu svoga bića: ljubav – koja uvijek traje i bezuvjetna je.

Tri Kralja koji dolaze imali su budno srce koje osluškuje. Onakvo srce koje je kralj Salomon za se molio od Boga kad je sagradio veliki hram – Dom Božji. Takvo srce kralj je više cijenio nego li bogatstvo i moć. I sâm Bog se složio s takvom procjenom, ispunio je molitvu i podario kralju povrh toga i vlast i obilje. Tri Kralja, tri mudraca s Istoka, gotovo 900 godina nakon izgradnje prvog jeruzalemskog hrama, bit će također nagrađeni. Nagrađeni za svoju molitvu, za svoje strpljivo traženje, za poštovanje i pažljivost prema onome što piše u svetim knjigama. Našli su onu pravu zvijezdu koja sjaji, blistavo svjetlo koje s nebesa dolazi u studen i mrak betlehemske noći: to je Isus Krist.

Možemo si predočiti te istočnjačke, produhovljene mudrace kako dugo vremena osluškuju glas mudrosti i Duha, kako razmišljaju o proroštvima i povijesnim zbivanjima i kako promatraju događaje u prirodi. Kad smo mi, posljednji put imali prilike – onako u miru, s užitkom – pogledati u zvjezdano nebo? I zastati i osjetiti uzvišenost i veličinu koja svjedoči o dobrom Stvoritelju? Zacijelo su tri kralja često i obilno napajali dušu takvim gledanjem.

Tri mudraca mogu nam biti pravi učitelji duhovnog života. Kad su pronašli gdje je dragocjeni biser, prodali su sve što imaju samo da do Njega dođu. Sam Isus će im poslije kao Učitelj izreći pohvalu. Tako se traži i nalazi kraljevstvo Božje.

Bogojavljenje – to je veselje i slavlje. To je svjetlo s neba. Bogojavljenje to su dragocjeni darovi triju kraljeva. Bogojavljenje – to je Isus. Ali ta nebeska slast, ta duhovna radost i mir dolazi u ovaj naš svijet kakav je i kakvog iz iskustva poznajemo. Betlehemska noć je mračna i hladna; Marija i Josip ne nalaze mjesta u svratištu; Mesija se rađa u špilji, izvan grada, u staji među životinjama; Herod već snuje kako će ga ubiti. Tri mudraca, kada dođoše na cilj svoga puta, nalaze malu siromašnu obitelj bez vlastitog doma. Obitelj koja će uskoro u progonstvo u stranu zemlju, morat će otići kao izbjeglice pred prijetnjom zatornika, kao »gastarbajteri« u potrazi za egzistencijom svoga djeteta.

Tri kralja pronalaze malo dijete koje im – kao i svako dijete – svojim osmjehom i svojim suzama postavlja ozbiljno pitanje: Zašto u vašem svijetu još postoje ratovi? Zašto još ima mržnje? Zašto u dušama još mora vladati strah? Zašto malo, bezazleno, bespomoćno dijete mora gorko trpjeti od ljudske grubosti i nasilja? Zašto se svi mi već jednom ne pokajemo i prestanemo činiti nepravdu jedni drugima? Malo dijete prima darove, ali i daje velik dar, daje velik zadatak: Obratite se, slušajte Božju radosnu novost. Bog je kralj u vašem srcu i vašem životu.

Zlato, tamjan, plemenita mast – to su dragocjeni darovi koje tri mudraca predaju Kristu Gospodinu. Mi po rukama svećeničkim darivamo kruh i vino. Kad svećenik uzdigne pliticu i potom kalež, darujmo svi zajedno Bogu ono dragocjeno što imamo: svoje radosti, sve ono lijepo što smo ovih dana doživjeli, svu ljubav i čvrstu odluku da ćemo Njega tražiti i Njemu služiti, a i svoje boli, svoje patnje, sve ono zlo i grijeh koji nas muči. Prikažimo to kao što su i tri kralja darove donijeli. I dogodit će se čudesna razmjena! Kraljevi donose darove Isusu, mi prikazujemo Bogu kruh i vino na oltaru. A Bog – Bog nama daje samoga sebe.

Pronađimo za sebe zvijezdu vodilju, nebesku blještavu iskru koja će nam kazivati put kroz ovo vrijeme i cijelu novu godinu. Ne dopustimo, štoviše, da nam prođe i jedan dan u novoj godini, a da ne pogledamo u našu svijetlu zvijezdu repaticu. Da li u lijepoj riječi i iskrenom razgovoru s osobom do nas? Ili u poštenju i marljivosti na radnom mjestu? Ili u tihoj i predanoj molitvi? Da li u pomirenju s nekim s kime smo u svađi? Možda u marljivom učenju i studiranju ili pak u, tako zahtijevnom i tako utješnom, strpljivom podnošenju bolesti? Nek nas nebesko svjetlo: Isus Krist – vodi i dovede k našem cilju koji tražimo, za kojim cijeli život hodimo, kojem se u vjeri – s pravom nadamo.

Komentari :
Close
Podrzite nas
Svojim lajkom sirite ljubav i dobrotu. Hvala vam